BOALA ARTERIALĂ PERIFERICĂ

Este rezultatul ATEROSCLEROZEI - învelişul intern al arterelor suferă o leziune (zgârietură), În condiţiile HIPERTENSIUNII ARTERIALE sau a FUMATULUI, organismul incearca să o repare depunând COLESTEROL, grăsimi şi elemente celulare. Acest proces "reparator" va continua până cănd întregul lumen arterial va fi închis, astfel sângele va deveni "insuficient" pentru musculatura segmentului anatomic deservit de artera bolnavă. Pacientul se va regăsi în imposibilitatea de a-şi desfăşura normal activitatea cotidiana, reclamând durere la nivelul gambei si a coapsei, în timpul mersului.
Caracterul evolutiv al acestei boli va face ca, în lipsa unui tratament adecvat, durerea din timpul mersului să se agraveze, apărând şi în condiţii de repaus noaptea, somnul pacientului va deveni un calvar. Ultima fază a evoluţiei acestei boli o reprezintă apariţia tulburărilor trofice (răni) ce ar trebui sa fie SEMNALUL DE URGENŢA pentru prezentarea la consultaţia de chirurgie vasculara. In caz contrar, pacientul poate ramane fara membrul inferior - AMPUTAŢIE

your-image-description

Cine tratează BOALA ARTERIALĂ PERIFERICĂ?

Chirurgul vascular

Cum tratam BOALA ARTERIALĂ PERIFERICĂ?

Exista mai multe modalităţi de a trata aceasta boală. În primul rând pacientul este obligat să-şi schimbe stilul de viaţa pentru a stopa ateroscleroza: renunţarea la fumat, activitate fizică cotidiană (minim 30 minute), evitarea alimentelor "nesănătoase" cu aport ridicat de grăsimi, controlul greutăţii corporale, optimizarea valorilor tensiunii arteriale şi a glicemiilor.

Tratamentul endovascular

Pocedura minim-invazivă ce se realizeaza cu ajutorul ANGIOGRAFULUI, si permite recuperarea rapidă a pacientului. Aceasta intervenţie presupune deschiderea vasului prin intermediul unui BALONAŞ, ulterior se montează un STENT pentru a menţine vasul deschis pentru o perioadă mai lungă.

your-image-description

Tratamentul chirurgical - BYPASSul

Este procedura chirurgicală prin care segmentul de arteră Înfundată este "ocolit" prin intermediul fie a unui conduct biologic - care poate fi recoltat de la pacient in cadrul aceleiaşi intevenţii o venă superficială, fie a unui conduct sintetic - proteză vasculară.

your-image-description

ENDARTERECTOMIA

Este intervenţia prin care artera afectată este deschisă chiurgical, "curăţată" de materialul depus şi închisă la loc.

TRATAMENTUL HIBRID

Există pacienţi la care arterele sunt înfundate la mai multe nivele, soluţia pentru aceştia ar fi combinaţia dintre tratamentul chirurgical şi endovascular în aceste TEHNICI DE REVASCULARIZARE HIBRIDĂ.

Controalele postoperatorii sunt realizate de chiurgul vascular care va realiza ECOGRAFIA VASCULARA pentru a verifica permabilitatea arterelor. Acestea se vor realiza la 1luna, 3luni, 6 luni, la 1 an, ulterior anual postoperator.

Înapoi la pagina principală